Stavitelný výstružník je speciální nástroj pro kruhové otvory


Znáte hudební skupinu Plavci? Velkému úspěchu se tato kapela těšila v sedmdesátých letech, kdy se její popularita promítla i ve filmu „Údolí krásných žab“. Skupina se rozpadla zejména díky předčasnému úmrtí kapelníka a kontrabasisty Antonína Hájka, a tragické smrti Milana Dufka. Oba dva byli zakládajícími členy skupiny, jejíž kořeny sahají do strojnické fakulty ČVUT v Praze. Jedna ze skladeb „Promovaní inženýři“ je věnována právě strojařině a spolužákům z fakulty, kteří jistě museli dobře znát i technologie obrábění kovů, a mimo jiné i výhrubníky a výstružníky.

valivé ložisko

Kdybychom se právě vás, pokud nejste strojaři, zeptali, co je to stavitelný výstružník, jak byste odpovídali?

Ono je těžké představit si nástroj, o němž nevíte vůbec nic, ani to, k čemu slouží. Tak vám napovíme, že se s ním zhotovují velmi přesné kruhové otvory. A teď vás možná napadne, že to bude vícebřitý nástroj, a že se otvor nejprve předvrtá vrtákem, a teprve poté se do něj může vpustit výstružník. Ještě před ním se však otvor vyhrubuje výhrubníkem a výstružník slouží už jen jako finální nástroj.

strojní výkres

Vyhrubování a vystružování kruhových otvorů je potřebné u mnoha výrobků a strojírenská praxe se bez těchto nástrojů neobejde. Neexistuje jiný efektivní způsob, jak zhotovit otvory pro přesné uložení hřídelů v dírách, které jsou součástí pohyblivého mechanismu. Kdybychom neměli k dispozici výstružníky, nemohli bychom jezdit v autech, ale ani ve vlacích či v autobusech, a nevzlétlo by jedno jediné letadlo.

Výstružníky sice nepatří k běžnému sortimentu hobby marketů, protože se nepočítá s tím, že by jej měli ve své výbavě kutilové, ale ve strojírenských provozech je to nástroj nepostradatelný. Patří k základnímu vybavení každé dílny, kde se obrábí kovové součásti pro výrobu strojů, dopravních prostředků a spotřebního zboží.