Účinky mátového čaje


Máta peprná je bylinka se silný aromatem. Používá se běžně v gastronomii, na výrobu různých pokrmů, dezertů nebo nápojů. Velmi rozšířený výrobek z máty je mátový čaj. Lahodný nápoj, který kromě skvělé chuti nabízí pro naše tělo i skvělé benefity.

Zažívání

Máta je skvělým prostředkem na zlepšení vašeho trávení. Pravidelným popíjením mátového čaje můžete zmírnit potíže se žaludkem i střevy. Ideální je například při pocitu plného břicha či bolesti žaludku. Pomáhá také při nadýmání. Je to díky esenciálním olejům, které listy máty obsahují.

máta

Hlídáte si kofein

Popíjet ráno nebo během dne nějaký teplý nápoj, to je zvyk, který má většina z nás. Ale spoustu takových nápojů obsahuje kofein, ať už se jedná o kávu nebo třeba zelený a černý čaj. Oproti tomu mátový čaj žádný kofein neobsahuje. Navíc, mátový čaj vás skvěle osvěží a dokáže vás povzbudit stejně dobře, jako šálek kávy. Pokud si kávu neodpustíte, zvolte mátový čaj alespoň v odpoledních hodinách.

Hubnutí

Pokud se snažíte o redukci vaší váhy, i zde může být mátový čaj skvělým pomocníkem. Mátový čaj neobsahuje žádný cukr, ale přesto má přirozenou sladkost, která vám může pomoci tlumit chutě na sladké. Je navíc velmi hydratační, a při hubnutí potřebujete velké množství tekutin, abyste stabilizovali obsah vody ve vašem těle.

mátový čaj

Imunita

Esenciální oleje v mátě mají antibakteriální a antivirové účinky. Tedy vlastnosti, které pomáhají posilovat váš imunitní systém. Imunita je pro nás důležitá, jelikož nás chrání před nejrůznějšími onemocněními. Měli bychom ji proto posilovat co možná nejvíce.

Bolest

Máta funguje také jako přirozená analgetika. Vůně máty má pozitivní účinek, pokud například trpíte bolestí hlavy. Může také velmi účinně působit na bolesti svalů. Ženy ocení mátový čaj v období menstruace, protože pomáhá zmírňovat menstruační bolesti.